papah

 
  • Papa Ivan Pavao II
  • Papa Ivan Pavao II
  • Papa Ivan Pavao II
  • Papa Ivan Pavao II
  • Papa Ivan Pavao II
  • Papa Ivan Pavao II
  • Papa Ivan Pavao II
  • Papa Ivan Pavao II
  • Papa Ivan Pavao II
  • Papa Ivan Pavao II

Sv. Mihael, Gabrijel i Rafael, arkanđeli

Article Index
Sv. Mihael, Gabrijel i Rafael, arkanđeli
Homilija
All Pages

 

 

 

 

Sv.Mihovil

"Molite se anđelima, iako u ovo današnje vrijeme kada čovjek želi vjerovati u opipljivo, teško mu je vjerovati u anđele. Svatko od nas ima svog Anđela čuvara od rođenja do smrti, a mi najčešće ne mislimo na njega jer nas je ovaj materijalni svijet udaljio. Ne dozvolimo da se naš anđeo povlači."

vlč. Ivan Ravlić.


Pričao nam je lani, velečasni Ivan kako u  propovijedima kroz četvrto stoljeće nastaje priča o Svetom Mihovilu, koji je voditelj duša u Raj. Slikali su ga umjetnici kao vojskovođu i vagara. Branitelj vjere i crkve kojega štuju političari, vojske,  medicinsko osoblje.  Anđeo se ukazao u starom zavjetu  Danielu, ukazuje se i Mariji sveti Gabrijel.

Arkanđeli ili vrhovni anđeli prema židovsko-kršćanskoj tradiciji za Boga obavljaju posebne zadatake. Prema spomenu u Svetom pismu imaju vlastita imena, koja označavaju njihovu zadaću: Mihael (vojskovođa, pobjednik nad Sotonom), Gabrijel (junak Božji, glasnik Ivanova i Isusova rođenja) i Rafael (ozdravitelj, pratilac Tobijin).

Mihael („Tko je kao Bog?") - u hrvatskim krajevima i Mihovil, Mihajlo, Mijo, Miško, prema Svetom pismu (Otkrivenje) anđeoski je knez koji se bori s paklenim zmajem. Protiv Zloga ratuje i u Knjizi Danijelovoj. Ikonografija ga prikazuje kao ratnika u oklopu i s mačem u ruci. Crkva prema njemu od davnine osjeća duboku pobožnost i naročito štovanje, te ga promatra kao moćnog zaštitnika. Zaštitnik je i hrvatske policije, snaga sigurnosti, radiologa, hitne pomoći, bolesnika, umirućih, padobranaca, policajaca, pomoraca, trgovaca, umjetnika, bankara, pekara, bačvara, vitezova, vojnika, mačevalaca, povrćara, klobučara, Židova, Engleza, Nijemaca, mnogih gradova, župa i crkava diljem svijeta i hrvatskih krajeva.

Najznačajniji tekst o Sv. Mihovilu je onaj iz Otkrivenja: "Uto se zametnu rat u nebu koji je Mihael sa svojim anđelima morao voditi protiv Zmaja. Zmaj i njegovi anđeli prihvatiše borbu, ali je ne mogoše izdržati. I mjesta za njih više nije bilo u nebu. Bijaše izbačen veliki Zmaj, stara Zmija, koja se zove đavao - sotona, zavodnik cijeloga svijeta - bijaše zbačen na zemlju i bijahu zbačeni s njime njegovi anđeli" (Dn 12,7-9).

Bogoslužje vrlo zorno ističe trostruku djelatnost sv. Mihovila u službi Crkve. On je borac, molitelj i pratitelj.

Molitva sv. Mihovilu se upotrebljava kao zaštita od zlih duhova i ta molitva je jedina egzorcistička molitva koja je dana na uporabu laicima uz dopuštenje Rimokatoličke Crkve.

Jedan je od najpopularnijih svetaca u hrvatskom vjerničkom puku (Gornje Prekrižje kod Jastrebarskog, Kalje u Žumberku, Zagreb-Dubrava, Zagreb-Gračani, Lovas, Cerna, Drenovci, Osijek, Kneževi Vinogradi, Drenje, Donji Miholjac, Dubočac kod Bebrine, Stara Gradiška, Stražeman kod Velike, Zrinski Topolovac, Miholec kod Orehovca, Miholjanec kod Virja, Mihovljan, Sračinec, Ludina, Prelošćica kod Siska, Jelenje, Lovinac, Borut kod Cerovlja, Pazinski Novaki kod Cerovlja, Zamask kod Pazina, Nova Vas kod Brtonigle, Šterna kod Grožnjana, Žminj, Sveti Vid-Miholjice na Krku, Vrh na Krku, Galovac, Kožino kod Zadra, Vrana kod Pakoštana, Sveti Filip i Jakov, Poljica, Vrsi, Zaglav na Dugom otoku, Lišane Ostrovičke, Murter, Kijevo, Promina, Ervenik, Raslina kod Šibenika, Trilj, Bisko kod Trilja, Kaštel Kambelovac, Split-Kamen, Dugopolje, Gradac, Konjsko kod Klisa, Omiš, Kostanje kod Omiša, Zvečanje kod Omiša, Proložac, Ravča kod Vrgorca, Rašćane kod Vrgorca, Dol na Hvaru, Viganj kod Orebića, Dubrovnik-Lapad, Kliševo kod Dubrovnika, Kopanice kod Orašja, Kolibe kod Bosanskog Broda, Vareš, Ovčarevo kod Travnika, Prenj kod Stoca, Odžak-Čaić kod Livna, Duvno, Drinovci kod Gruda, Risan u Boki Kotorskoj, Erdevik kod Šida, Novi Slankamen kod Inđije, Bereg-Bački Breg kod Sombora, Subotica), a po njemu su i nazvana mnoga naselja (Donji i Gornji Miholjac, Mihovljan, Miholjanec, Miholec).

Sv. Mihael, Gabrijel i Rafael, arkanđeli

Gabrijel („Božji čovjek", „Božja snaga") - prema Svetom pismu nazvan je Božjim čovjekom, junakom ili poslanikom. On dolazi proroku Danijelu objasniti viziju ovna i koze i priopćiti pretkazanje sedamdeset tjedana. Najavio je rođenje Ivana Krstitelja Zahariji i rođenje Isusa Krista Djevici Mariji. Njemu je kao i Mihaelu pučka pobožnost namijenila ulogu čuvara crkvenih vrata, koji priječi demonima ulaz u Božji hram. Zaštitnik je glasonoša, teklića, pismonoša, telegrafa, telefona, radija, televizije, medija, poštara, svećenstva, diplomata, filatelista i Portugala, a posvećene su mu mnoge crkve i naselja u svijetu.

Rafael („Bog liječi") - opisan je u Tobijinoj knjizi kao pratilac i pomoćnik mladog Tobije na njegovu putu u Rages. Izbavlja ga od velike ribe, oslobađa Saru od zloduha i Tobijina oca liječi od sljepoće. Umjetnici ga prikazuju kako vodi Tobiju i drži u ruci posudu s lijekom. Zaštitnik je ljekarnika, liječnika, bolničara, putnika, iseljenika, pečalbara, pastira, mladeži, sretnih susreta te duševnih i tjelesnih bolesnika, posebno slijepih i slabovidnih osoba te mnogih naselja i župa.

Neka vam je blagoslovljen blagdan Svetog Mihaela i arkanđela.Sanja Mastin

 

 

 

Nedavno objavljeno:


Petar i Pavao

Rođenje Ivana Krstitelja

Presveto Srce Isusovo i Srce Marijino

 Sveti Antun Padovanski

Tijelovo je spoznaja i tajna

Svibanjske pobožnosti

Presveto Trojstvo


 Nedjeljna biblijska poruka

framate vlcvinkopilicfront

Fra Mate Tadić
OFM

vlč.
Vinko Pilić

 

Misao dana
16-01


O nama - Vizije i ciljevi

Pročitaj više

Vrijeme kroz godinu

Pročitaj više

Kvatre

Pročitaj više

150 razloga zašto sam katolik

Pročitaj više

Dr. Gloria Polo: Svjedočanstvo

Pročitaj više

77 milosti koje primamo po svetoj Misi

Pročitaj više

Strast za molitvom

Pročitaj više

Duhovno-ljubavna poezija i proza

Pročitaj više


Nad Domovinom bdijmo,

za Domovinu Boga molimo

da nam čuva našu jedinu Domovinu Hrvatsku!

 

Najave

Najave duhovnih događanja

Pročitaj više


Važni linkovi


Molitvena osmina za jedinstvo kršćana 2017. godine Pročitaj više

Rezolucija Vijeća Europe za zaštitu kršćana Pročitaj više

Liturgija dana - Hrvatski institut za liturgijski pastoral Pročitaj više

Sažetak nove Papine enciklike Pročitaj više

Amoris Laetitia-sažetak Papine apostolske pobudnice Pročitaj više

Priopćenje Nadbiskupskog duhovnog stola 23.06.2015. Pročitaj više

 
184965

Izrada web stranica - ilstudio